Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský, Silybum marianum, za všechny cenné schopnosti vděčí ostropestřec svým obsahovým aktivním látkám v plodech (semenech). Z nichž nejdůležitější a unikátní je složka silymarin. Jedná se o směs flavonoidů zahrnující silybinsilydianin silychristin. Nadále obsahuje bílkoviny, antioxidant kvercetin, aminokyseliny, aminy (tyramin, histamin), mastné kyseliny (především kyselina linolová), silice, steroly nebo také vitamin E.

Olej

Jednodruhový za studena lisovaný olej z ostropestřce mariánského bez chemických konzervantů.

Využití: Olej z ostropestřce mariánského najde své uplatnění především ve studené kuchyni – ochucování salátů. Dále jako doplněk stravy. O jeho účincích se můžete více dozvědět na internetu (wikipedie) a odborné literatuře.

Skladujte chladnu a temnu.

Průměrné výživové údaje na 100 g oleje z ostropestřce mariánského:

Energetická hodnota3400kJ / 830 kcal
Tuky92,0 g
   z toho nasycené MK14,0 g
z toho mononenasycené MK 25,0 g
z toho polynenasycené MK53,0 g
Sacharidy0 g
   z toho cukry0 g
Bílkoviny0 g
Sůl0 g

Pokrutiny a mleté pokrutiny – drcený ostropestřec

Drcené pokrutiny z ostropestřce mariánského obsahují v porovnání se semínkem minimální množství tuku. Vyrábí se rozmělněním pokrutin, obsahuje asi dvojnásobné množství vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.

Průměrná výživová hodnota ve 100 g pokrutin:

Energetická hodnota1167 kJ / 284 kcal
Tuky8,8 g
   z toho nasycené MK2,2 g
Sacharidy5,0 g
   z toho cukry2,1 g
Vláknina55,0 g
Bílkoviny22,0 g
Sůl0,1 g

Pasta z ostropestřce mariánského

Jednodruhová ostorpestřcová pasta je směs ostropestřcového oleje a jemných částeček ostropestřce vzniklých při jeho lisování.