Mák modrý

Mák modrý obsahuje na zdravé tuky, vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo. Z vitamínů B jsou především zastoupeny vitamíny B1, B12 a vitamín E. V makovém oleji se také nachází kyselina linolová a olejová.

Olej

Jednodruhový za studena lisovaný olej z máku modrého bez chemických konzervantů.

Využití: Makový olej najde své uplatnění především ve studené kuchyni – ochucování ovocných i zeleninových salátů, těstovin, při pečení, přidání do jogurtu, s ovocem, oříšky.

Dále jako doplněk stravy nebo v kosmetice. O jeho účincích se můžete více dozvědět na internetu (např. wikipedii) a odborné literatuře.

Skladujte chladnu a temnu.

Průměrné výživové údaje na 100 g oleje z máku modrého:

Energetická hodnota3697kJ / 899 kcal
Tuky99,6 g
   z toho nasycené MK10,7 g
z toho mononenasycené MK17,8 g
z toho polynenasycené MK71,5 g
Sacharidyméně než 0,1 g
   z toho cukryméně než 0,1 g
Bílkovinyméně než 0,1 g
Sůlméně než 0,01 g

Pokrutiny a mleté pokrutiny – maková mouka

Maková mouka obsahuje v porovnání s mákem minimální množství tuku. Vyrábí se rozmělněním pokrutin, obsahuje asi dvojnásobné množství vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.

Maková mouka může doplnit/nahradit pšeničnou mouku při pečení jak slaného tak sladkého pečiva nebo buchet. Může se použít na náplně a k dochucení nádivek, sušenek atd. Je vhodná pro bezlepkovou dietu.

Průměrná výživová hodnota ve 100 g pokrutin:

Energetická hodnota1361 kJ / 327 kcal
Tuky11,3 g
   z toho nasycené MK1,07 g
Sacharidy10,4 g
   z toho cukry5,0 g
Vláknina29,5 g
Bílkoviny32,0 g
Sůl0,01 g

Maková pasta

Jednodruhová maková pasta je směs makového oleje a jemných makových částeček vzniklých při lisování máku. Lze ji požít všude tam, kde potřebujete přidat mouku a olej – makovník, palačinky, bábovka nebo v zálivkách salátů.