Hořčice bílá

Semena hořčice bílé, někdy též nazývané žlutá, obsahují bílkoviny, mastné kyseliny asinapin, který se při narušení rostlinných buněk štěpí a uvolňuje látky dodávající hořčici ostrost. Ostře palčivou chuť hořčice vytváří enzym myrosináza, jenž začíná působit při styku s vodou..

Olej

Jednodruhový za studena lisovaný olej z hořčice bílé, bez chemických konzervantů.

Využití: Hořčičný olej je vhodný pro přípravu zálivek, nakládání bylin, masa a sýrů, přidává se do studených i teplých pokrmů. Je velice oblíben a používán v indické kuchyni

Olej lze využít jako doplněk stravy nebo v kosmetice. O jeho účincích se můžete více dozvědět na internetu (např. wikipedii) a odborné literatuře.

Skladujte chladnu a temnu.

Průměrné výživové údaje na 100 g oleje z hořčice bílé:

Energetická hodnota3700kJ / 900 kcal
Tuky99,8 g
   z toho nasycené MK5,35 g
z toho mononenasycené MK70,6 g
z toho polynenasycené MK24,1 g
Sacharidy0 g
   z toho cukry0 g
Bílkoviny0 g
Sůl0 g

Pokrutiny a mleté pokrutiny – hořčice mletá

Drcené hořčičné pokrutiny, hořčice mletá – obsahuje v porovnání s hořčičným semínkem minimální množství tuku. Vyrábí se rozmělněním pokrutin.

Hořčičná mouka je dobrým základem pro marinády, výrobu domácí hořčice nebo výrobu dresinků. Může se použít na slané náplně a k dochucení nádivek. Hořčičná mouka je, na rozdíl od oleje, štiplavá.

Průměrná výživová hodnota ve 100 g pokrutin:

Energetická hodnota1489 kJ / 360 kcal
Tuky15,7 g
   z toho nasycené MK0,55 g
Sacharidy6,0 g
   z toho cukry5,8 g
Bílkoviny34,1 g
Sůl0,0 g

Hořčičná pasta

Jednodruhová hořčičná pasta je směs hořčičného oleje a jemných částeček hořčice vzniklých při lisování semínek. Lze ji požít všude tam, kde potřebujete přidat hořčičnou mouku a olej – zálivky, náplně, domácí hořčice a v indické kuchyni.